Zupy podprawiane zasmażką
Zupy Podprawiane Zasmażką.
Podprawianie zup ma na celu nadanie im odpowiedniej konsystencji, zawiesistości i smaku. Można je podprawiać zasmażką z mąki i wody, lub zawiesiną mąki w mleku, śmietanie, kefirze, lub wprost wymieszanej mące z przestudzonym wywarem.
Zupy są to potrawy powstałe na bazie wywaru, zaprawionego składnikiem głównym, nadającym smak, kolor i zapach. Np. zupa pomidorowa, czy grzybowa. Dodatki te powinny nadać zupie charakterystyczny charakter, aby nie były mdłe i bezbarwne. Zupy podawane na zimno lub na gorąco. Przyprawiane ziołami, przyprawami i innymi dodatkami, zakwaszane i dosładzane, do uzyskania zrównoważonego smaku.
Są podprawiane zasmażkami: białą – I, jasnozłotą – II i złotą – III – stopnia .
Zupy podprawiane zasmażką
- kapuśniak polski
- jarzynowa
- kapuśniak ze świeżej kapusty (potrawa szybka)
- kapuśniak ze świeżej kapusty
- solferino
- ziemniaczana
- na wywarze
- zupa fasolowa
- zupa grochowa
- grochowa przecierana
- zupa grochowa z ziemniakami
- zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
- jarzynowa
- zupa kminkowa
- zupa z wątroby
- ziemniaczana z baraniną
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 3 Average: 1]