Zupy zagęszczane bez podprawy
Zupy zagęszczane bez podprawy
Zupy są bogatym źródłem składników mineralnych, witamin. Ich smak, aromat i wartość odżywcza zależą od użytych składników do ich przyrządzania, od techniki poszczególnych czynności przy obróbce wstępnej i termicznej surowców. Prawidłowo przyrządzone zupy mają istotne znaczenie w racjonalnym odżywianiu człowieka. Dostarczają one naszemu organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witaminowych, ale również wpływają na nasz bilans kwasowo-zasadowy oraz wodny. Znaczna część zup to zupy kwaśne, jak żurek, barszcz, kapuśniak są źródłem naturalnych kwasów organicznych powstających przy kiszeniu żuru, czy kapusty. Zupy mogą być podprawiane, zagęszczane i czyste. Podprawiamy je mąką, śmietaną, żółtkami i zasmażkami. Zupy zagęszczane bez podprawy to specyficzny rodzaj zagęszczania zup.
- cebulowa francuska
- czernina
- kapuśniak z kiszonej kapusty potrawa szybka
- kartoflanka (potrawa szybka)
- krupnik na podróbkach
- krupnik polski
- krupnik z kaszy jaglanej
- kiszenie żuru
- kleik na podróbkach
- kleik owsiany
- kleik z kaszki manny (grysikowy)
- kleik z ryżu
- z torebki
- zupa grochowa z pęczakiem
- zupa z kaszki manny (grysikowa)
- zupa z porów i ziemniaków
- zupa z płatków owsianych
- żur na boczku lub kiełbasie
- żur na mleku