Kanapki pieczone mięsa
Kanapki pieczone mięsa, z szynką i inne.
Do przygotowania kanapek używamy różnego rodzaju pieczywa pokrajanego w dość cienkie kromeczki. Smarujemy je najpierw masłem, pastami albo gęstym sosem majonezowym. Kanapki okładamy ozdobnie wędliną, pieczonym, zimnym mięsem, rybą i innymi produktami dobieranymi zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu zewnętrznego. Mogą one stanowić samodzielną przekąskę, lub mogą wchodzić w skład różnorodnych przekąsek podawanych przed obiadem, czy też przed kolacją.
- Upieczony schab (Schab pieczony) wpierw ostudzić.
- Następnie, na krótko przed podaniem kroić na cienkie plastry w poprzek włókien.
- później ułożyć na metalowym lub porcelanowym półmisku.
- Podawać z zimnym sosem lub z chrzanem.
Pieczeń rzymska, kanapki, (klops)
- Upieczone mięso (Potrawy z wołowiny pieczone) ostudzić, krajać w poprzek w plastry o grubości 1 – 1,5 cm.
- Plastry mięsa ułożyć rzędem na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Podawać z ostrym zimnym sosem lub z chrzanem.
Sztufada jako zimna płyta
Składniki:
- 70 dag wołowiny bez kości (zrazowa krzyżowa środkowa, plecówka)
- ⅛ l octu,
- ⅛ l wody,
- 1 dag grzybków,
- 5 dag cebuli,
- 4 dag słoniny,
- 1 łyżka oleju,
- 3 dag smalcu,
- 2 dag mąki,
- 1 liść bobkowy,
- 3 – 4 ziaren ziela angielskiego,
- sól,
przybranie:
- 1 pomidor,
- zielenina,
- 3 dag korniszonów,
Przygotowanie:
- Mięso (podłużny, gruby kawałek) opłukać, zalać octem rozcieńczonym wodą i pozostawić w chłodzie do następnego dnia, następnie wyjąć z octu, osuszyć, natrzeć olejem, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i położyć przykryte w chłodnym miejscu na 24 godziny.
- Po tym czasie cebulę usunąć.
- Pokroić słoninę w słupki, później posypać solą i pieprzem.
- Mięso naszpikowane słoniną rzędami co 3 – 4 cm, natrzeć także solą, oprószyć mąką, osmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron.
- Włożyć do rondla, dodać opłukany, pokruszony grzybek suszony, pozostały z osmażenia tłuszcz i dusić pod przykryciem 2 – 3 godziny, podlewając wodą.
- Gdy pieczeń jest miękka, położyć w zimnym miejscu i ostudzić.
- Wyjąć z sosu, pokroić w poprzek włókien nieco skośnie na cienkie, szerokie plastry.
- Podawać na podłużnym półmisku przybranym listkami sałaty, ćwiartkami pomidorów i połówkami korniszonów lub grzybkami z octu.
Rostbef, kanapki – pieczone mięso
- Upieczone mięso (Rostbef po angielsku) ostudzić.
- Z powierzchni mięsa usunąć zakrzepły sos i na krótko przed podaniem pokroić na cienkie plastry w poprzek włókien.
- Ułożyć na podłużnym półmisku porcelanowym lub metalowym przybranym listkami sałaty lub jarmużem.
- Podawać z ostrym zimnym sosem lub z chrzanem.
Pieczeń barania.
- Pieczeń (Pieczeń barania po angielsku) ostudzić.
- Zdjąć sznurek, z powierzchni mięsa usunąć zakrzepły tłuszcz i na krótko przed podaniem pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry.
- Ułożyć na podłużnym półmisku porcelanowym albo metalowym, przybrać listkami sałaty.
- Podawać z zimnym sosem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]