Kiedy przetwory warzywne
Przetwory warzywne – plan przyrządzania przetworów warzywnych i grzybowych w ciągu sezonu.
Kiedy przygotować domowe przetwory z warzyw? Najlepiej wtedy, kiedy warzywa są w pełni dojrzałe i zawierają cały swój arsenał mineralno-witaminowy. Jak przechować poszczególne warzywa najlepiej? Najlepszym sposobem przechowywania jest ich zamrażanie. Ale nie zawsze jest to możliwe, choćby ze względu na brak miejsca w naszej lodówce. Wtedy posiłkujemy się innymi sposobami ich konserwacji.
Miesiące | Czerwiec | Lipiec | Sierpień | Wrzesień | Październik |
---|---|---|---|---|---|
Warzywa | |||||
Pomidory | pasteryzowane w zalewie, przeciery, pasty, kiszonki | ||||
Dynia | przeciery łączone, marynaty | ||||
Ogórki | pasteryzowane, kiszone, solone, kiszonki, pikle | ||||
Groszek zielony | tyndalizowany w zalewie, susz | ||||
Fasolka szparagowa | tyndalizowany w zalewie, susz | ||||
Szczaw | przecier pasteryzowany, solony | ||||
Koper | solony, susz | solony, susz, mrożony | |||
Szpinak | przecier pasteryzowany | przecier pasteryzowany | |||
Nać pietruszki | przecier pasteryzowany, susz, solanki | ||||
Nać selera | susz, solanki | ||||
Kalafior | marynaty, pikle | marynaty, pikle | |||
Marchew | marynaty, pikle | marynaty, pikle | |||
Papryka | pasteryzowana, kwaszona, marynowana, pasty | ||||
Chrzan | marynaty, ćwikła | ||||
Botwina | kiszonki | ||||
Grzyby | Tyndalizowane w zalewie, marynaty, kiszonki, solone, suszone |
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
