Ozór wołowy zapiekany w sosie chrzanowym lub beszamelowym
Ozór Wołowy Zapiekany
w sosie chrzanowym lub beszamelowym.
Składniki:
- 1 ozór wołowy,
- 25 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- sól,
- 1 liść bobkowego,
- po 2 – 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- ½ l sosu chrzanowego lub beszamelowego,
Przygotowanie:
- Ozór ugotować, obciągnąć ze skóry i pokroić według przepisu „Ozór w szarym sosie”.
- Przyrządzić również sos chrzanowy.
- Ozór pokrojony w skośne, cienkie plastry, następnie ułożyć na półmisku do zapiekania, pokryć gęstym sosem chrzanowym, wstawić do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut.
- Wyjąć, posypać również siekaną zieleniną pietruszką.
- Podawać też z ziemniakami z wody lub ziemniaki purée i ogórkiem kiszonym.
- Można podawać z sosami: chrzanowym, pomidorowym, myśliwskim, czy prowansalskim.
- W ten sposób zapieka się również ozór wołowy zapiekany w sosie beszamelowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]