Żywienie dietetyczne
Żywienie dietetyczne.
Artykuły o wskazaniach dietetycznych
Przepisy na dania dietetyczne
- budyń z jabłek i marchwi,
- budyń z kalafiorów,
- budyń z kapusty cukrowej,
- budyń z kury dietetyczne,
- budyń ze szpinaku,
- bulion mięsny,
- cielęcina duszona w jarzynach,
- kleik z kaszy jęczmiennej,
- kleik z płatków owsianych,
- kleik z ryżu na wodzie,
- kluski z twarogu,
- przyrządzanie budyniów,
- papka z ziemniaków,
- purée z ziemniaków i marchwi.,
- ryba pieczona,
- wołowina gotowana mielona,
- zupa pomidorowa dietetyczna,
- zupa rybna,
Ogólne zasady i krótko mówiąc, cel stosowania żywienia dietetycznego.
Żywienie cierpiących z powodu choroby żołądka i przewodu pokarmowego.
- Odżywianie stosowane dla osób cierpiących na różne choroby nazywamy żywieniem dietetycznym. Zadaniem żywienia dietetycznego jest współdziałanie z innymi środkami leczniczymi w celu zupełnego wyleczenia chorego, lub w wypadku, gdy jest to niemożliwe, zahamowania postępującego procesu chorobowego. W niektórych chorobach żywienie dietetyczne jest nie tylko jednym z czynników leczenia, lecz faktycznie stanowi jego postawę.
- Pomimo dużej różnorodności diet leczniczych, zależą one też od rodzaju choroby.
- Żywienie dietetyczne zależy również chociażby od jej okresu, powikłań i innych czynników, obowiązują dietetycznym ogólne zasady, które powinny być przestrzegane.
-
Mianowicie:
- regularne podawanie posiłków,
- wysoka jakość produktów używanych do przygotowania potraw,
- staranne ich przyrządzanie i podawanie,
- oraz oczywiście właściwa atmosfera otaczająca chorego w czasie spożywania posiłku.
- Skuteczność stosowania diety zależy w dodatku od systematycznego podawania posiłków.
- Podawać je o ustalonej, jednakowej porze, przy czym najwłaściwsze jest podawanie posiłków często, ale w mniejszej ilości.
- Do sporządzania posiłków dietetycznych powinny być przeznaczone rzecz jasna, artykuły najwyższego gatunku.
- Najbardziej świeże, ponieważ odporność organizmu chorego na wszelkie szkodliwe czynniki jest o wiele mniejsza.
- Potrawy dietetyczne powinny być szczególnie starannie przygotowywane, z przestrzeganiem dozwolonych sposobów przyrządzania.
- Pożądane jest, aby były możliwie najsmaczniejsze, pomimo używania tylko dozwolonych do użycia przypraw.
- Przygotowywanie potraw dietetycznych powinno się odbywać w szczególności zgodnie z ogólnie obowiązującymi zasadami higieny, a gotowe posiłki wydawane natychmiast, w stanie świeżym do spożycia.
- Nawet najbardziej prawidłowo i smacznie przygotowane potrawy tracą swe walory odżywcze, smakowe i estetyczne, jeżeli są przechowywane w cieple od chwili przyrządzenia do chwili wydania, albo gdy są w międzyczasie odgrzewane. Potrawy odgrzewane powinny być zatem w zasadzie z kuchni dietetycznej wyłączone.
- Duże znaczenie dodatkowo ma przyjemny nastrój przy jedzeniu, który w pewnej mierze spowodować można podawaniem potraw w estetycznie urządzonym pomieszczeniu i pogodną spokojną rozmową.
- Posiłek przynosi największy pożytek, kiedy faktycznie jest spożywany z apetytem, z myślą o jedzeniu. Ponieważ jednak potrawy dietetyczne nie zawsze są najbardziej atrakcyjne pod względem smakowym, chorzy powinni być najpierw dobrze zapoznani ze znaczeniem przepisanej im diety i przekonani o jej konieczności, tak aby nie odnosili się do swojej diety z niechęcią.
- W celu uniknięcia podrażnienia chorych widokiem lubianych, lecz zabronionych im potraw, toteż wskazane jest, aby osoby będące na diecie nie jadały jednocześnie lub w tym samum pomieszczeniu z osobami zdrowymi, spożywającymi normalne posiłki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]