Stek wieprzowy
Stek wieprzowy –
zaliczamy mianowicie do dań mięsnych smażonych. Jest daniem przyrządzanym często na codzienne obiady, ale nadaje się również na okazyjny obiad z wykwintnymi dodatkami. Można go przygotować np ze schabu, szynki z kością albo z karczku wieprzowego. Inne potrawy smażone z wieprzowiny, takie jak: kotlet z kostką i bez kostki, sznycel, medalion, brizol, befsztyk, rumsztyk, boeuf «Stroganow», z polędwicy i rostbefu, filet, zrazy bite, antrykot z kostką, przygotowujemy z odpowiedniego mięsa. Powinno ono też być odpowiednio skruszałe (dojrzałe). Do smażenia używamy mięsa o najdelikatniejszej strukturze tkanki, nieprzerośnięte tkanką łączną (ścięgnami, błonami). Z wieprzowiny do smażenia nadają się choćby:
- łopatka,
- schab,
- polędwiczka,
- frykando,
- wątróbka,
Składniki:
- 2 dag masła,
- 2 dag mąki,
- sól, pieprz, zielenina,
- 80 dag schabu lub szynki z kością (frykando),
- 4 dag tłuszczu,
Przygotowanie:
- Schab okroić z tłuszczu, zostawiając warstwę ok. 1 cm.
- Mięso opłukać, ostrym nożem oddzielić mięso od kości.
- Odcinać prostopadle do podstawy porcje mięsa, krojąc je w poprzek włókna na grubość ok. 1 cm.
- Rozpłaszczyć ręką i wyrobić nożem, nadając kształt owalny.
- Dodać sól, pieprz, oprószyć mąką.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
- Dosmażyć na małym ogniu dodając masło.
- Ułożyć na półmisku, polać tłuszczem ze smażenia, przybrać zieleniną.
- Stek wieprzowy podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, zwłaszcza z frytkami, z jarzynami z wody i surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]