Dania główneMięso - potrawyObiad

Stek wieprzowy

Stek wieprzowy – 

zaliczamy mianowicie do dań mięsnych smażonych. Jest daniem przyrządzanym często na codzienne obiady, ale nadaje się również na okazyjny obiad z wykwintnymi dodatkami.  Można go przygotować np ze schabu, szynki z kością albo z karczku wieprzowego. Inne potrawy smażone z wieprzowiny, takie jak: kotlet z kostkąbez kostki, sznycel, medalion, brizol, befsztyk, rumsztyk, boeuf «Stroganow», z polędwicy i rostbefu, filet, zrazy bite, antrykot z kostką, przygotowujemy z odpowiedniego mięsa. Powinno ono też być odpowiednio skruszałe (dojrzałe). Do smażenia używamy mięsa o najdelikatniejszej strukturze tkanki, nieprzerośnięte tkanką łączną (ścięgnami, błonami). Z wieprzowiny do smażenia nadają się choćby: 


  • łopatka,
  • schab, 
  • polędwiczka, 
  • frykando, 
  • wątróbka, 

Składniki:

  • 2 dag masła,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz, zielenina,
  • 80 dag schabu lub szynki z kością (frykando),
  • 4 dag tłuszczu,
kotlet schabowy z kostką
Kotlety schabowe z kostką. Surowe.

Przygotowanie:

  1. Schab okroić z tłuszczu, zostawiając warstwę ok. 1 cm.
  2. Mięso opłukać, ostrym nożem oddzielić mięso od kości.
  3. Odcinać prostopadle do podstawy porcje mięsa, krojąc je w poprzek włókna na grubość ok. 1 cm.
  4. Rozpłaszczyć ręką i wyrobić nożem, nadając kształt owalny.
  5. Dodać sól, pieprz, oprószyć mąką.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
  7. Dosmażyć na małym ogniu dodając masło.
  8. Ułożyć na półmisku, polać tłuszczem ze smażenia, przybrać zieleniną.
  9. Stek wieprzowy podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, zwłaszcza z frytkami, z jarzynami z wody i surówką z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x