KolacjaPrzystawkiRodzaj posiłkuŚniadanie

Jaja ze szczypiorkiem i śmietaną

JAJA ze szczypiorkiem i śmietaną i inne przepisy z JAJEM. 

Co było wcześniej – jajko czy kura? Odwieczny dylemat filozofów. Przodkiem naszej kury domowej jest ptak leśny z rzędu kuraków – Kur Bankiwa (Gallus Bankiwa), żyjący dziko w Indiach i na Półwyspie Malajskim. Ptak ten żywi się nasionami i również owadami, poszukuje pożywienia grzebiąc w ziemi, jest bardzo płochliwy, nocuje wysoko na drzewach. Samce są bardzo ładnie ubarwione, często staczają między sobą walki o przywództwo. I dlatego człowiek udomowił te ptaki, później dopiero doceniając walory i korzyści niepozornej samiczki – kury.


Składniki:

  • 3 – 4 jajka (ugotowane na twardo),
  • ⅛ l śmietany,
  • 1 – 2 łyżki siekanego szczypiorku,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Jajka obrać, posiekać, potem wymieszać ze śmietaną i szczypiorkiem siekanym, osolić do smaku.
  2. Podawać do chleba.

Ja­­ja w sosie szczypiorkowym. 


Składniki:

  • 4 ja­ja (ugotowane na twardo), 
  • 1/8 l śmietany, 
  • 1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 1 żółtko (ugotowane), 
  • 2 dag musztardy, 
  • ocet lub cytryna, 
  • sól, cukier, 
  • przybranie: kilka listków sałaty,

Przygotowanie:

  1. Ja­ja wpierw obrać ze skorupek,
  2. Następnie podzielić wzdłuż na połówki,
  3. Później ułożyć na podłużnym, szklanym półmisku,
  4. Na koniec oblać sosem szczypiorkowym.
  5. Przybrać także listkami sałaty. 

Inne przepisy na JAJA

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x