Jaja ze szczypiorkiem i śmietaną
JAJA ze szczypiorkiem i śmietaną i inne przepisy z JAJEM.
Co było wcześniej – jajko czy kura? Odwieczny dylemat filozofów. Przodkiem naszej kury domowej jest ptak leśny z rzędu kuraków – Kur Bankiwa (Gallus Bankiwa), żyjący dziko w Indiach i na Półwyspie Malajskim. Ptak ten żywi się nasionami i również owadami, poszukuje pożywienia grzebiąc w ziemi, jest bardzo płochliwy, nocuje wysoko na drzewach. Samce są bardzo ładnie ubarwione, często staczają między sobą walki o przywództwo. I dlatego człowiek udomowił te ptaki, później dopiero doceniając walory i korzyści niepozornej samiczki – kury.
Składniki:
- 3 – 4 jajka (ugotowane na twardo),
- ⅛ l śmietany,
- 1 – 2 łyżki siekanego szczypiorku,
- sól,
Przygotowanie:
- Jajka obrać, posiekać, potem wymieszać ze śmietaną i szczypiorkiem siekanym, osolić do smaku.
- Podawać do chleba.
Jaja w sosie szczypiorkowym.
Składniki:
- 4 jaja (ugotowane na twardo),
- 1/8 l śmietany,
- 1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 żółtko (ugotowane),
- 2 dag musztardy,
- ocet lub cytryna,
- sól, cukier,
- przybranie: kilka listków sałaty,
Przygotowanie:
- Jaja wpierw obrać ze skorupek,
- Następnie podzielić wzdłuż na połówki,
- Później ułożyć na podłużnym, szklanym półmisku,
- Na koniec oblać sosem szczypiorkowym.
- Przybrać także listkami sałaty.
Inne przepisy na JAJA
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]