Kotlety jagnięce baranie
Kotlety jagnięce (baranie)
Kotlety (sauté).
Składniki:
- 80 dag górki lub combra baraniego,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, odrąbać kręgosłup z ościstymi wyrostkami, wpierw pokroić wzdłuż żeber na małe kotlety, licząc po dwa na osobę (pozostawić przy każdym kotlecie po jednej kostce żebrowej).
- Następnie błonki i resztki mięsa na kościach żebrowych oskrobać na długości około 2 – 3 cm od końca.
- Kotlety lekko pobić tłuczkiem, później wyrównać brzegi i uformować nadając im kształt lekko owalny.
- Oprószyć pieprzem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem i później smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z każdej strony tylko po 2 – 3 minuty, aby wewnątrz pozostały różowe.
- Na koniec, kotlety można podawać na ogrzanym półmisku z ziemniakami purée i fasolką szparagową, groszkiem zielonym lub szpinakiem albo z sałatą z olejem lub śmietaną.
- Oddzielnie można podać sos cebulowy biały.
Kotlety baranie (lub jagnięce) z rusztu.
Składniki:
- 80 dag górki lub combra baraniego,
- 2 dag oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Kotlety przygotować w ten sposób jak w przepisie “Kotlety baranie sauté” – i po natarciu czosnkiem posmarować olejem.
- Ruszt silnie rozgrzać, najpierw ułożyć na nim kotlety i piec z każdej strony po 2 – 3 minuty – wewnątrz powinny być różowe.
- Sposoby podania takie jak kotlety baranie sauté.
Kotlety jagnięce lub baranie – mielone.
Składniki:
- ½ kg mięsa z kością (łopatka),
- 6 dag tłuszczu,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 3 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 5 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Przyrządzić takie jak kotlety według przepisu – “Kotlety cielęce mielone”, dodając roztarty z solą czosnek.
- Podawać na podłużnym półmisku z ziemniakami pod dowolną postacią i buraczkami lub inną jarzyną.
Kotlety mielone z baraniny lub jagnięciny z sosem cebulowym.
Składniki:
- ½ kg mięsa z kością (łopatka),
- 6 dag tłuszczu,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 3 dag cebuli,
- 1 jajo,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 5 dag tartej bułki,
Sos cebulowy – rumiany:
- 8 dag cebuli,
- cukier, sól,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ocet,
Przygotowanie:
- Najpierw przyrządzić kotlety mielone z baraniny według przepisu “Kotlety cielęce mielone”.
- Następnie sporządzić sos cebulowy.
- Usmażone kotlety ułożyć wieńcem na okrągłym półmisku, na koniec do środka wlać sos cebulowy.
- Podawać wreszcie kotlety z ziemniakami z wody i surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]