Śledzie siekane i w majonezie
Śledzie siekane i w majonezie.
Kiedyś śledź w naszej kuchni należał do rarytasów. Dzisiaj, podobnie jak w większości krajów europejskich, przez okrągły rok rok znajduje się w handlu, i to pod różnymi postaciami. Śledź to ryba morska, należąca do rodziny śledziowatych. Żyje w dużych ławicach. Jest długowieczny. Żyje około 20 lat. Najczęściej odławiane odmiany to «Śledź atlantycki», «pacyficzny», «bałtycki». Konserwowane są jako: Śledzie solone, Matiasy, Uliki, Śledzie wędzone, Piklingi, Kipery, Śledzie marynowane.
Śledzie w różnych postaciach
Śledzie siekane
Składniki:
- 1,20 kg solonych śledzi,
- 5 jajek,
- 40 dag cebuli,
- 5 dag czerstwej bułki,
- ocet, cukier, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Wymoczone i oprawione śledzie (jak śledzie marynowane) najpierw drobno posiekać, cebulę obrać, drobno pokroić.
- Ugotowane na twardo jaja posiekać, dodać namoczoną uprzednio w wodzie z octem bułkę,
- Dokładnie wymieszać, na koniec doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
Śledzie w majonezie
Składniki:
- 1,60 kg śledzi (solone, maties),
- ½ kg majonezu,
- 30 dag jabłek lub pomarańczy,
- 30 dag cebuli,
- 30 dag ogórków kiszonych,
- cukier, sól, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Wymoczone i oprawione śledzie (jak Śledzie marynowane) wpierw pokroić na kawałki.
- Jabłka lub pomarańcze umyć, obrać, pokroić w cząstki, cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, później obrany ogórek pokroić w plastry, wymieszać z majonezem.
- W końcu oprawić do smaku.
- Sosem zalać filety śledziowe.
- Podawać jako zimną zakąskę, również z ziemniakami z wody.
Proponowane śledzie siekane i w majonezie mogą stanowić zarówno przekąskę na niewielkim domowym przyjęciu, jak też mogą być doskonałym podwieczorkiem, czy też śniadaniem.
Śledzie garnirowane
Składniki:
- ½ kg śledzi (solonych),
- 3 dag grzybków marynowanych,
- 3 dag korniszonów,
- 3 dag marchewki,
- 3 dag cebuli,
- 1 jajo (ugotowane na twardo),
- 2 – 3 łyżki oleju lub oliwy,
Przygotowanie:
- Śledzie wpierw wymoczyć, sprawić, odfiletować, obrać z ości.
- Marchew oczyścić, opłukać, następnie ugotować w całości.
- Dwie połówki śledzia złożyć razem, później pokrajać na skośne kawałki o szerokości 3 cm.
- Ułożyć na koniec na owalnym talerzu lub prostokątnym półmisku.
- Obrane jaja, korniszony, cebulę, grzybki i marchewkę posiekać drobno i ułożyć dookoła śledzi.
- Na koniec skropić wszystko olejem albo oliwą.