Pierogi
Pierogi – jak gotować?
? Przygotowanie: 30 min. | ? Pieczenie: 1 godz. |♨ Kaloryczność: 356 kcal/100 g. |? Temperatura: 150°C.
- Pierogi gotuje się w dużej ilości wody, w rondlu z przykrywką.
- Zanim przystąpimy do wałkowania ciasta i lepienia pierogów, należy nastawić wodę z solą do ich ugotowania.
- Trzeba również przygotować tłuszcz do polania i ogrzać półmisek.
- Gdy wszystkie są już ulepione, bezpośrednio przed podaniem gotuje się je wkładając partiami do wrzącej osolonej wody.
- Wody powinno być tyle, aby mogły swobodnie pływać. Gdy jest ich za dużo, to się rozgotują.
- Woda po włożeniu pierogów powinna się szybko zagotować, aby ciasto nie nasiąkało wodą, gdyż wtedy stanie się maziste.
- Gdy już raz się zagotują, zrobić próbę,
po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na cedzak, (aby nie pękały przy spadaniu z wodą na cedzak). - Przelać gorącą wodą i osączyć na cedzaku.
- Osączone pierogi przełożyć na ogrzany półmisek, polać tłuszczem i wymieszać.
- Półmisek postawić na naczyniu z wrzącą wodą, dopasowanym obwodem do obwodu półmiska.
- Półmisek z pierogami przykryć.
- Wtedy przystąpić do gotowania drugiej partii pierogów.
- Podawać zaraz po ugotowaniu, dopóki są gorące.
- Niektóre z nich można podawać na zimno.
- Wtedy po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą, osączamy,
rozkładamy pojedynczą warstwą na zwilżonym półmisku
i od razu posypuje się częścią cukru.
Pierogi – odgrzewanie
- Trzeba je przechowywać tak, aby nie obsychały, gdyż wtedy trudniej je odgrzewać.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć pierogi,
przysmażyć je na patelni na niezbyt silnym ogniu, aby tłuszcz się nie przypalił.
Knedle, kołduny.
Pierogi ...
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]