Wołowina duszona
Wołowina Duszona – Przepisy Na Potrawy.
Do dań mięsnych duszonych należą np: zrazy bite, zrazy zawijane, boeuf «Stroganow», gulasz, paprykarz, ragout, sztufada, pieczeń na dziko i tym podobne. Do duszenia można również użyć mięsa gorszego gatunku – nawet przerośnięte błonami. Rozróżnia się dania mięsne duszone w małych albo w dużych kawałkach. Z mięsa przeznaczonego do duszenia faktycznie nie usuwa się w zasadzie błon, ścięgien i powięzi. Duszenie to proces gotowania mięsa w małej ilości wody, pod przykryciem.
Chodzi o wytworzenie dużej ilości pary, a tym samym podniesieniu temperatury w naczyniu. Pozwala to bowiem na łatwiejsze rozgotowanie tkanki naszego mięsa. Łatwiej rozgotują się twardsze i bardziej ścięgniste kawałki. Przed duszeniem mięsa należy wpierw go oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano i dopiero wtedy przełożyć do rondla i dusić w tłuszczu pozostałym ze smażenia z małą ilością wody. Dusić należy bacznie uważając, aby nie przypalić mięsa. W miarę wyparowania sosu trzeba dodawać po trochu wody lub tłuszczu. Nie należy jednak mięsa dusić zbyt długo. Dusić tak długo, aby się nie rozgotowało, ale by było dostatecznie miękkie.
- gulasz po węgiersku,
- gulasz wołowy,
- pieczeń wołowa duszona po flamandzku,
- pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnym,
- pieczeń wołowa duszona z grzybami,
- pieczeń wołowa na dziko,
- pieczeń wołowa zakrawana po huzarsku,
- pieczeń wołowa zakrawana z chrzanem,
- polędwica wołowa duszona ze śmietaną,
- sztufada,
- sztufada I,
- zrazy bite duszone z grzybami,
- zrazy mielone duszone w sosie śmietankowym,
- zrazy mielone z nadzieniem z grzybów,
- zrazy po nelsońsku,
- zrazy wołowe bite w sosie naturalnym,
- zrazy wołowe bite z jarzynami,
- zrazy wołowe bite z pomidorami,
- zrazy wołowe zawijane (po warszawsku),
- zrazy wołowe zawijane z musztardą,
- zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną,
Wołowina duszona
Z jakich surowców przyrządzić te potrawy? |
|
---|---|
Potrawa | Surowiec |
gulasz | łopatka, mostek, pręga, kark, krzyżowa dolna, skrzydło |
zrazy bite | zrazowa, krzyżowa, skrzydło, antrykot |
pieczeń duszona | zrazowa, łopatka |
sztufada | zrazowa, łopatka |
rolada | zrazowa, krzyżowa, łopatka |
zrazy mielone | łopatka |