Jak długo gotować grzyby
Jak długo gotować grzyby?
Jak długo gotować grzyby do marynowania?
Wybrane przepisy na potrawy z grzybami.
Grzyby w porównaniu z warzywami, czy owocami mają niewielką wartość odżywczą. Ze względu na to, że zawartość wody w grzybach jest bardzo duża, zaś niewielka zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu – są potrawą niskokaloryczną. Pewne ilości fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B podnoszą ich wartość. Lecz jednocześnie zawartość innych substancji gorzej przyswajalnych jak np grzybnika, powoduje, że są raczej ciężkostrawne. Dlatego trzeba ograniczyć, czasem wręcz ostatecznie podawanie ich małym dzieciom, osobom w podeszłym wieku, oraz cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego.
Jednak ze względu na swoje niezaprzeczalne walory smakowe i zapachowe służą w tradycyjnej kuchni staropolskiej jako aromatyczna przyprawa do wielu potraw. Sosy, zupy, sałatki bez dodatku grzybka tracą swój aromat i przysłowiowy grzybek w barszczu jest jednak nieodzowny.
Spożywać je możemy po odpowiedniej obróbce, najczęściej termicznej. Smażenie, gotowanie, pieczenie, duszenie, czy ukiszenie – bo nieprzygotowane odpowiednio nie są trawione przez nasz organizm.
Niektóre grzyby mogą zawierać substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia, takie jak muskaryna lub kwas helwellowy, których obecność wywołuje groźne zatrucie pokarmowe, a nawet śmierć. Dlatego bardzo ważna jest umiejętność odróżnienia gatunków jadalnych od nie nadających się do spożycia. Przy jakichkolwiek wątpliwościach dotyczących wyglądu grzybów lepiej zrezygnować ze spożycia.
Jak długo gotować grzyby?
-Bezwzględnie trzeba zastosować się do poniższych wskazówek:
- Do przyrządzania potraw należy używać tylko grzybów jadalnych.
- Świeżych grzybów nie można przetrzymywać, konieczna jest natychmiastowa ich obróbka.
- Grzyby jadalne stare, robaczywe i nadpsute są szkodliwe, należy je usunąć.
- Grzyby przygotowuje się w następujący sposób:
- odcina się kapelusze,
- skrobie trzony i ścina ich dolną część,
- następnie płucze się kilka razy.
- Więc jak długo gotować grzyby?
- Gotuje się je od 15 do 30 minut.
- Należy spróbować kawałeczek grzybka, czy jest ugotowany.
- Niewielki kawałek nie zaszkodzi.
- Piestrzenice należy obgotować, wywar zlać i grzyby osączyć, jednak nieprawidłowe przygotowanie może .
- Jak długo gotować grzyby suszone? -Grzyby suszone przebiera się, myje, zalewa zimną wodą, aby napęczniały, przez co szybciej się gotują.
- Wywar z suszonych grzybów jest podstawą do przyrządzania sosów i zup.
- Grzyby odznaczają się doskonałym smakiem i aromatem ale są drogie. Stosuje się je często jako dodatek do potraw tańszych, jak do potraw z kaszy, kapusty itp.
Po co mi te grzyby?
Najczęściej przyrządzane potrawy z grzybów:
- Zupa grzybowa z łazankami,
- Grzybowa z suszonych grzybów – zupa wigilijna,
- Zupa ze świeżych grzybów,
- Zupa grzybowa (z suszonych grzybów),
- Zupa grzybowa z grzybów suszonych,
- Zupa z suszonych grzybów (grzybowa),
- Zupa z pieczarek
- Barszcz z grzybów suszonych z ziemniakami,
- Wigilijny barszcz z uszkami,
- Zrazy mielone z nadzieniem z grzybów,
- Budyń z ryżu i grzybów,
- Zrazy cielęce mielone z nadzieniem z grzybów,
- Uszka z grzybami,
- Uszka z grzybami wigilijne,
- Paszteciki francuskie z grzybami,
- Kapusta z grzybami (wigilijna),
- Paszteciki z kapustą i z grzybami,
- Omlet z grzybami,
- Naleśniki ze świeżymi grzybami,
- Kulebiak z ryżem i grzybami,
- Grzyby duszone,
- Gołąbki z ryżem lub pęczakiem i z grzybami,
- Pieczeń wołowa duszona z grzybami,
- Kasza gryczana lub krakowska zapiekana z grzybami,
- Kasza jęczmienna zapiekana z grzybami,
- Kasza krakowska sypka z grzybami,
