KolacjaObiadPRZEPISYPrzystawkiŚniadanieŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Potrawy z ryb

Potrawy z ryb.

Ryby dostarczają organizmowi przede wszystkim wysokowartościowego białka (w 100 g części jadalnych świeżych ryb zawarte jest, w zależności od gatunku ryby 14,6 – 20 g białka).


Wartość kaloryczna ryb zależy ostatecznie od zawartości tłuszczu. I tak karp chudy dostarcza około 102 kalorie w 100 g, podczas kiedy tłusty 148 kalorii. Ryby są ponadto źródłem składników mineralnych (zwłaszcza fosforu), witamin grupy B (zwłaszcza witaminy PP) oraz, o ile zawierają tłuszcz, również witamin A i D. Mówiąc w skrócie, szczególnie dużo tych witamin jest zawarte w tranie.



Mięso ryb, zwłaszcza nietłustych, jest łatwo strawne i dobrze przyswajalne (lepiej niż mięso zwierząt ciepłokrwistych). Ze względu na małą trwałość świeżej ryby, należy zwracać szczególną uwagę na czystość podczas ich przygotowania. Zwłaszcza w lecie – przechowywanie mięsa z ryb może być bardzo krótkie i to w temperaturze ok. 0°C. W dłuższym czasie mięso z ryb głęboko zamrażamy.

Jakiekolwiek zaniedbanie w tym zakresie grozi poważnymi, również śmiertelnymi zatruciami pokarmowymi. 

Ryba świeża oznacza się swoistą wonią i przylegającą do skóry łuską. Skrzela ryby świeżej są jasnoczerwone, oczy wypukłe i przezroczyste, ciało jędrne i elastyczne, mięso posiada barwę normalną, to jest białoróżową. W handlu spotyka się ryby żywe, mrożone, solone i również częściowo przetworzone.


Potrawy z ryb – śledzie solone:

  1. Solone śledzie przed przyrządzeniem wpierw koniecznie trzeba moczyć.
  2. Czas moczenia zależy zaś od stopnia nasolenia ryb.
  3. Stosunkowo krótko moczymy (faktycznie często tylko 15 minut) matiasy.
  4. Aby mieć pewność, że śledzie są już wymoczone, po prostu trzeba je raz czy dwa w trakcie moczenia spróbować.
  5. Zwykle śledzie moczymy w mleku a także w wodzie.
  6. Niektórzy kucharze zalecają też wystudzone ziołowe napary: np. z 1—2 liści laurowych, kilku ziaren jałowca, ziela angielskiego na litr wrzątku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x