Potrawy wigilijne
Potrawy wigilijne
W naszej tradycji gotujemy potrawy wigilijne, postne, choć w wielu wyznaniach chrześcijańskich nie ma takiego nakazu. Jednak ze względu na tradycję tego wyjątkowego dnia zwykle jest on przestrzegany.
Najbardziej popularnymi potrawami, które też powinny znaleźć się na naszym wigilijnym stole są barszcz czerwony z uszkami, pasztecikami, lub naleśnikami z nadzieniem grzybowym, albo zupa grzybowa. W niektórych regionach popularna także jest zupa rybna.
Popularne są pierogi z kapustą, lub z grzybami, poza tym ryby w galarecie, lub smażone, oraz paszteciki z grzybami, kluski z makiem, miodem – na słodko, chałka, kompot z suszonych owoców. Wschodnie potrawy to np kutia, kulebiak, zupa migdałowa.
Łamanie się opłatkiem nie jest raczej znane poza Polską i jej sąsiadami. Post nie jest obowiązkowy, choć tradycyjnie go zachowujemy. Również pasterka nie wszędzie jest znana.
Wigilijne potrawy
- Śledzie Reginy
- Rolmopsy
- Śledź w śmietanie
- Śledź w sosie musztardowym
- Śledź pod pierzynką